úterý 10. září 2013

Pravčická brána

Vrátím s k našim dovolenkovým výletům po Českém Švýcarsku. Bylo tam úžasně a výletů jsme podnikli docela dost. Snad se do těch míst se mnou podíváte rádi. Tentokrát třeba k Pravčické bráně.
Autem jsme dojeli do Hřenska. Měli jsme naplánováno, že busem dojedeme ke Třem pramenům, čímž bychom si zkrátili cestu cca o 2 km. Ale hlídač na parkovišti nám řekl, že bus právě odjel a další pojede za dvě hodiny. Kde už budeme za 2 hodiny? Za dvě hodiny jsme stáli pod Pravčickou bránou.
Je to největší přirozená skalní brána na našem kontinentu. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti. Brána má úctyhodné rozměry. Rozpětí u paty 26,5 m, výška 16 m. Pravčická brána byla navštěvována již od konce 18. století. Četná návštěvnost způsobovala zvýšenou erozi vrchních partií a destrukci brány. Po zjištění několika trhlin byl v roce 1982 vstup turistů na bránu zakázán.

Neodmyslitelně k Pravčické bráně patří výletní zámeček Sokolí hnízdo. Vybudován byl r.1881 na místě chatrče z dubové kůry, která sloužila jako výčep. Původně bylo Sokolí hnízdo využíváno k ubytovávání významných hostů zdejšího rodu Clary-Aldringenů. Dnes se v prvním patře nachází galeriie fotografií Juliuse Puflera s možností zakoupení plakátů, magnetů a pohledů tohoto fotografa. V přízemí se dochovala stylová restaurace vyzdobená původními malbami.

Od místa vstupu k Pravčické bráně se rozbíhají upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky tyčící se vysoko nad korunami stromů, odkud můžeme pozorovat samotnou bránu nebo se kochat působivými pohledy do blízkého i vzdálenějšího okolí. Za pěkného počasí lze dohlédnout až na Děčínský Sněžník.


Oblíbený cíl horolezců - Malý Pravčický kužel. V pozadí stolová hora s rozhlednou Děčínský Sněžník.

ZDE najdete virtuální prohlídky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...