středa 5. října 2016

Hrad Kašperk

Venku je pošmourno, sychravo, zima (dnes u nás nevystoupala teplota nad 5 stupnů a na horách už napadl první sníh) - pravé podzimní počasí. Uvařte si tedy něco dobrého pro zahřátí, třeba pečený čajík, a pojdte se se mnou vypravit na virtuální výlet na hrad Kašperk. Z parkoviště pod hradem je to k němu jen 1,5 km pohodlnou, nenáročnou cestou.
Hrad Kašperk je dominantou celého kraje střední Šumavy. Skalní vrchol, na kterém byl před 650 lety vystavěn, býval (nebo vlivem stavby hradu se stal?) holý. Nechal jej postavit Karel IV. (nikdy zde však nepobýval) k ochraně zlatodolů, aby hlídal obchod na solné stezce, tzv. Zlaté cestě a v neposlední řadě střežil zemskou hranici ležící v blízkém šumavském Pomezním hvozdu. Kašperk je nejvýše položený královský hrad v Čechách (920 m. n. m.)

Prohlídka hradu má dva okruhy. První expozice je zaměřena na hospodářský život na hradě, dále si prohlédneme zříceniny hradního paláce s erby a východní pětipatrovou věž. Druhý okruh zahrnuje prohlídku hradního parkánu, přízemí východní věže a hradního paláce. Součástí tohoto okruhu je i západní věž, kde se přímo před našimi zraky kolem nás postaví, vybaví nábytkem a nakonec zanikne středověká komnata. Prohlídku završíme vyhlídkou z 5. patra západní věže. Z věží je krásný výhled do širokého okolí.




Středověcí dělnící - kameníci při stavbě hradu

Středověká koupelna

V některých částech hradu se nesmělo fotit. Virtuální ukázku, jak mohla vypadat středověká ložnice na hradě jsem vyfotila na informačním panelu.

Z prohlídky hradu jsme byli nadšeni. Virtuální projekce ji velmi nezvykle, příjemně a zajímavě oživila.Úžasný
A ZDE moooc pěkné povídání pana Kincla.

Přeji vám příjemný zbytek pracovního týdne.Úžasný


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...