pátek 15. dubna 2011

Židovská synagoga

Naposledy nahlédneme do knížky dr. Maliny Královéhradecké obrázky. Tentokrát se z Malého náměstí vydáme do nedaleké Pospíšilovy třídy. Přesněji na roh Pospíšilovy třídy a třídy ČSA.
Trojice na Pospíšilově třídě
Klášter Notre Dame, Rudolfinum a židovská synagoga - všechny tři stavby nalezneme na Pospíšilově třídě a všechny byly dokončeny začátkem XX. století. Klášter Notre Dame z let 1899 až 1901 je dílem architekta Viktora Weinhengstra. Rudolfinum vybudované v letech 1901 až 1902 patří do dílny stavebního rady Arnošta Jenčovského z Prahy. Židovská synagoga byla postavena roku 1905 podle návrhu architekta Václava Weinzettla.
Stavby patří k monumentálním dílům hradecké architektury. Nacházíme zde prvky vrcholné italské renesance, jemné prvky klasicismu i maurské architektury. Budovy stále poutají pozornost Hradečanů i návštěvníků města. .............
Orientální prvky s kombinací secese využil při stavbě židovské synagogy architekt Václav Weinzettl. Stavět začal v roce 1904. Pod hlavní kopulí umísil hebrejský nápis "V příbytek Boží jsme chodívali spolu". V roce 1971 se do synagogy přestěhovala vědecká knihovna. Budovu upravila pro skladištní a půjčovní účely.
Státní vědecké knihovna ji využívala do roku 2008. V současné době se hledá nový nájemce a způsob využití budovy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...