čtvrtek 6. září 2012

Šternberk

Vracím se k našemu dovolenkovému putování. Poté, co jsme opustili hrad Sovinec, vydali jsme se ke Šternberku. V plánu byla prohlídka města, hradu a kláštera. Jenže na Sovinci měli pěkný program (kejklíři, šermíři, jarmark, ....), který nás zdržel natolik, že hrad i klášter ve Šternberku jsme mohli obdivovat jen z venku.
Původně gotický hrad založil ve 2. polovině 13. století Zdeslav ze Šternberka. Za třicetileté války byl však těžce poškozen a zkázu dokonal požár v roce 1678. Na konci 17. století získali Šternberk Liechtensteinové, kteří jej v roce 1886 nechali v romantickém duchu přestavět podle projektu architekta K. Kaisera. Takřka zříceninu proměnil na reprezentativní sídlo, kde mohli Liechtenštejnové prezentovat své bohaté umělecké a lovecké sbírky.

V interiérech je pozoruhodná sbírka středoevropského gotického sochařství a malířství v hradní kapli, soubor renesančních kachlových kamen a kožených tapet. Tolik z oficiálních stránek hradu. Interiér jsem ofotila z poutače u hradní brány.

Chrám Zvěstování Panny Marie - kostel je 65 m dlouhý, výška chrámové lodi je 30 m. Věže jsou vysoké 60 m.


Náměstí pod kostelem bylo v r. 1719 ozdobeno mariánským sloupem, který nechal postavit kníže Josef z Lichtenštejna na pamět zachránění města před poslední morovou epidemií v letech 1715 - 1716.
Víc jsem toho nafotit nemohla. Došla mi baterie. Do města bychom se ale rádi vrátili. Prohlídka hradu, a hlavně bývalého augustiánského kláštera by mohla být velmi zajímavá.


Hlasování v projektu Výhled z okna, do kterého jsem zaslala také svůj snímeček, probíhá ZDE. Najdete tam všechny soutěžní snímečky. Hlasovat můžete do neděle 9. 9. 2012 a vyhlášení absolutního vítěze proběhne 10. 9. 2012. Tak nás (Jarušku, Květušku, Hanku, Babetku, ...) můžete podpořit. Děkujeme.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...