čtvrtek 9. května 2013

Rozhledna Kopanina

Minule jsme putovali Zlatou stezkou Českého ráje. V Českém ráji ještě zůstaneme. Uděláme si nenáročnou, asi pětikilometrovou túrku z Malé Skály (skalní hrad Vranov - Pantheon) přes skalní hrad Frýdštejn, o kterých jsem tu už psala, k rozhledně Kopanina.

Rozhledna stojí na zalesněném stejnojmenném vrchu, který se vypíná do výšky 657 m. n. m. severně od Turnova. Rozhledna je cihlová, 18 m vysoká. Byla postavena Klubem českých turistů podle projektu ing. Fr. Duba, který předložil plán válcové věže postavené z cihel a zakončené cimbuřím opatřeným litinovou předprsní. Stavební práce začaly v říjnu roku 1893 symbolickým položením základního kamene a byly úspěšně završeny předáním rozhledny při slavnosti uspořádané 3. 6. 1894. Dnešní podoba rozhledny pochází r roku 1936, kdy byl vyhlídkový ochoz opatřen prosklenou nástavbou. Od roku 1965 má věž v opatrování obecní úřad ve Frýdštejně. Na věž vystoupáme po 93 schodech a je z ní pěkný výhled do kraje.


Je možné vidět velkou část Českého ráje, pohoří Jizerských hor a Krkonoše, vrchol Ještědu, Kozákov či Malou Skálu a hrad Frýdštejn. Za velké viditelnosti je možné spatřit hrad Bezděz či Házmburk, Zvičinu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...