středa 17. července 2013

Manětín

Z nejmenšího města v Evropě (možná i na celém světě) je to jen kousíček do starobylého města Manětín.
Město leží pod Chlumskou horou v údolí Manětínského potoka. Pro svou hodnotnou barokní zástavbu a velké množství barokních soch vysoké umělecké kvality bývá přirovnáváno ke Kuksu a nazýváno barokní perlou západních Čech. Poprvé je v písemných pramenech zmiňováno r. 1169, kdy král Vladislav I. zdejší újezd postoupil rytířskému řádu johanitů,kteří si tu vybudovali svou komendu. Město posléze patřilo mnoha majitelům, mimo jiné Švamberkům, Slikům, Hrobčickým, Roupovským a nakonec Lažanským, kteří se zasloužili o hospodářský a kulturní rozkvět. Mezi osobnosti, které se velmi zasloužily o rozkvět města po umělecké stránce, náleží hrabě Václav Josef Lažanský (1673 - 1715) a zejména jeho manželka Marie Gabriela Lažanská (? - 1758). Lažanští panství vlastnili až do konce druhé světové války, po válce byl zámek na základě Benešových dekretů zestátněn.

Herscherovy sochy podél příjezdové cesty do Manětína. Po celém městečku je rozmístěno přes 80 soch.

Herscherovy sochy a pískovcové vázy před zámkem.


Hlavní sál zámku.

Knihovna


Kostel sv. Jana Křtitele

Letecký snímeček jsem si dovolila vypůjčit z netu.

K zámecké budově přiléhá zahrada, doložená již r. 1604. Později byla rozšířena o plochu za potokem a byl zde zřízen rybníček s vlastním náhonem, poustevna a altán na umělém vrchu. Po r. 1945 byl park devastován, v 90. letech začala částečná obnova jeho barokní podoby, rámcově podle stavu v r. 1790.
Manětín se dodnes dochoval jako mimořádně hodnotný památkový celek. V r. 1992 se plný právem stal chráněnou městskou památkovou zónou, v r. 2002 byl manětínský zámek vyhlášen národní kulturní památkou.

Chcete-li se více dozvědět o rodu Lažanských, toulat se po jejich panství v Chyši, Rabštejně a Manětíně (všechna místa jsme navštívili a najdete zde článečky se snímečky), jukněte na Toulky s Ladislavem Smoljakem ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...