sobota 13. července 2013

Rabštejn nad Střelou - nejmenší město v Evropě

Ještě vás nebolí nohy z našeho prázdninového putování? Pokud ne, pojďte se mnou na další výlet. Tentokrát opustíme Český ráj a vydáme se směrem na západ. Navštívíme nejmenší město v České republice, ale i v Evropě - Rabštejn nad Střelou, které se nachází uprostřed lesů, stranou současných hlavních cest na hranici Plzeňského, Karlovarského, Středočeského a Ústeckého kraje. Najdeme zde řadu památek - zříceninu hradu, barokní zámek, soubor lidových domů a kamenný most.
Městečko Rabštejn se nachází 8,5 km od Manětína, nad pravým břehem řeky Střely na ostrohu ohraničeném strmými svahy uprostřed přírodního parku Horní Střela. Dominantou městečka je barokní zámek se zříceninou gotického hradu ze 14. století, městské opevnění a klášter servitů s přilehlým kostelem Panny Marie Sedmibolestné.
Hrad Rabštejn se tyčí nad pravým břehem řeky Střely. První zmínky o něm pocházejí z roku 1269, kdy se o rozšíření hradu postaral Oldřich Pluh z Rabštejna, oblíbenec krále Jana Lucemburského. Na hrad navazuje městské opevnění z první poloviny 13. století. Za Gutštejnů hrad v roce 1467 marně dobývalo královské vojsko. Po roce 1524 vybudoval Lorenc Šlik ve východní části hradu renesanční zámek. Když tento zámek zpustl, byl před ním v roce 1705 postaven nový barokní zámecký objekt, který byl v 70. letech minulého století rekonstruován pro potřeby školícího střediska. Hradní zříceniny jsou volně přístupné, barokní zámek slouží rekreačním účelům.
Klášter byl založen v roce 1672 řádem servitů. Na počátku 18. století již areál nevyhovoval potřebám řádu a tak v roce 1730 byla započata výstavba nového východního křídla, plánovaného daleko většího konventu. V roce 1787 byl klášter císařem Josefem II. zrušen, byla zde zřízena fara a škola, posléze byty i hotel. V současné době je klášter na prodej.
Ve městě je soubor lidových domů s roubenou a hrázděnou architekturou. Zajímavou stavbou ve městě je mlýn U Lišáků se šindelovou střechou. Kamenný most, druhý nejstarší u nás, postavený přes řeku Střelu je technickou památkou. Před ním stojí kamenný smírčí kříž z roku 1584. Obec byla v roce 1992 vyhlášena městskou památkovou rezervací. V obci žije v současné době pouze 25 stálých obyvatel.
(Informace jsem čerpala z portálu Kudy z nudy.)


Hraběcí vyhlídka


Poslední tři snímečky jsem si vypůjčila z netu


Kostel Panny Marie Sedmibolestné

Do městečka se můžeme vypravit také s Václavem Žmolíkem v pořadu Počesku. Video najdete ZDE.

Přidávám ještě jeden vypůjčený snímeček. Letecký pohled na městečko.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...