úterý 12. listopadu 2013

Děčínský Sněžník

Když jsem připravovala náš dovolenkový "itinerář", dočetla jsem se o rozhledně Děčínský Sněžník (cca 9 km od Děčína). Prý patří mezi naše nejkrásnější a nejstarší. Jakmile vidím předponu NEJ, chci se přesvědčit. Takže rozhledna rychle přibyla do seznamu výletních míst.
Co říká o místě net? Děčínský Sněžník je se svoji nadmořskou výškou 723 m nejvyšší stolová hora v České republice a zároveň představuje nejvyšší místo chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Na vrcholové plošině, která dosahuje úctyhodných rozměrů 1600 x 600 m, se nachází stejnojmenná kamenná rozhledna, odkud se nabízejí úžasné panoramatické výhledy na České Švýcarsko, Lužické hory, České středohoří, Krušné hory a na stolové hory v sousedním Německu. Děčínský Sněžník lemují několik desítek metrů vysoké pískovcové skály s působivými skalními vyhlídkami.
Rozhledna je vysoká 33 m a na vyhlídkovou plošinu je třeba vystoupat po 153 schodech. Vystavěna byla r. 1864 a stavbu financoval majitel děčínského panství kníže František Thun. K věži, původně sloužící ke geometrickým měřením rakousko-sasko-pruské triangulace, byl zanedlouho přistavěn i výletní hostinec a věž začala být využívána i jako rozhledna pro turisty.
Nejprve vedla cesta po asfaltce. Pak jsme odbočili do lesa a cesta se změnila v necestu.Mrkající

Ségra je stále plná elánu.

Rozhledna v celé své kráse. Je opravdu jedna z NEJkrásnějších, které jsme kdy navštívili.

Vystoupáme po schodech na vyhlídkovou plošinu.

A už se kocháme ...

... třeba výhledem na Děčín

Ale kochání se výhledem nám velmi velmi znepříjemnili okřídlení mravenci. Vyhlídkovou plošinu jsme opustili docela rychle.
Než jsme došli na parkoviště, ještě jsme si pohladili a nakrmili koně.


Víc info a virtuální prohlídky z rozhledny najdete ZDE a ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...