čtvrtek 21. listopadu 2013

Saturejka - bylinka i koření

Znáte saturejku? Pochází z oblastí kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Dá se pěstovat na zahrádce i v květináči. Nejčastěji se pěstuje jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Používá se čerstvá nebo sušená. Příjemně voní a má palčivou chuť. Je to starobylé, už od pradávna používané koření, lidově zvané "saturie, satorka, saturej, číbr, či šubra".
Je součástí koření ČUBRICA a v kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Je to dobré a zdraví prospěšné koření a zároveň i léčivá bylina. Ke kořenění se používá celá. Sušená bylinka je výraznější.

Podporuje trávení, vhodná při nadýmání, kolikách nebo průjmu, odstraňuje střevní křeče, mírně močopudná, při onemocnění dýchacích cest použít jako čaj či koupel, čistí mastnou pleť, posiluje organizmus, kloktadlo při bolesti v krku, angíně a aftech, rozpouští hleny a působí proti kašli (čaj ze sušených lístků osladit medem), snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii. Při léčbě vysokého krevního tlaku kombinujeme nejčastěji s květem hlohu, natí meduňky či jmelím.
Čaj (nálev) - 1 lžičku lístků zalít vroucí vodou, krátce vyluhovat
Svařená s vínem se užívala k odstranění různých nečistot z těla, zejména ve stáří.
Využití v kuchyni: vaječná jídla, polévky, zeleninová, masitá, luštěninová, houbová jídla, jídla z krup, nádivky, ryby, do sterilovaných okurek, hub, zelí, na masové špízy, do salátů, smetanových a bylinkových omáček, mletá a uzená masa, do marinád k nakládání zvěřiny, drůbeže a ryb, do pomazánek, majonéz, do bylinkového másla.
Do pokrmů pro 4 osoby přidáváme 1 čajovou lžičku koření, při úpravě luštěnin dáváme na 500 g luštěnin asi 3 lžičky koření.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...