středa 6. listopadu 2013

Labská Stráň - Belvedér

Snad vám nebude vadit, že se vracím k našemu dovolenkovému výletování. Prošli jsme spoustu krásných míst, nafotila jsem spoustu snímečků, tak bych se s vámi o ně ráda podělila.
I když počasí jsme měli převážně sluníčkové, nevyhnuli jsme se ani deštíku. Ten jsme přečkali v chaloupce a využili ho k hledání výletních míst. Když k večeru déšť ustal, rozhodli jsme se zajet na nedaleký Belvedér.
Jde o nejstarší upravenou vyhlídku Českého Švýcarska na okraji 150 m vysoké skály nad hladinou Labe západně od obce Labská Stráň. Skálu upravil a nechal na ní zřídit stupňovitou vyhlídkovou terasu František Karel Clary-Aldringen v letech 1701 -1711.

V protější skále byla vytvořena salla terrena v podobě grotty - umělé jeskyně, vyzdobené vysokým arkádovým obloukem zakončeným kamennou divadelní maskou.

Belvedér se stal příjemným místem odpočinku i zábavy, pořádaly se tu hudební produkce a pravděpodobně i divadelní hry, zakončovala se tu lovecká sezóna. V roce 1839 byla vybudována schodišťová přístupová cesta a divadelní masku na arkádě nahradil znak Clary-Aldringenů, práce malíře J. Hegenbarta z Labské Stráně.
Po požáru bynoveckého zámku v roce 1790 šlechta ztratila o Belvedér zájem, o to častěji sem ale přicházeli místní obyvatelé i zvědaví návštěvníci Českého Švýcarska. A. Dittrich z Labské Stráně vyšel hostům vstříc a v roce 1841 tu postavil dřevěnou hospodu, kterou v letech 1888 - 1889 nahradila nová kamenná restaurace s hostinskými pokoji. Místo se stalo dějištěm nejrůznějších lidových slavností, zábav a plesů. Po roce 1948 byl objekt upraven na podnikové rekreační středisko, nyní opět slouží cestovnímu ruchu.

Z vyhlídkové terasy se otevírá nádherný výhled na údolí Labe i na výrazné okolní dominanty převážně na německé straně stolové hory Zirkelstein a Kaiserkrone, hřbet Schrammsteine.


Na vyhlídkovou terasu jsme vyrazili několikrát a pokaždé v jiném čase. Po dešti to vypadalo jako na konci světa.


Pak se mlžný opar začal rozpouštět a naskytl se nám kouzelný výhled na Labe a protější lesy a skály.

Hotel Belvedér zalitý podvečerním sluncem.

Ranní pohled z vyhlídkové terasy na Dolní Žleb.

Pro mě to bylo jedno z nejkouzelnějších míst.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...