čtvrtek 23. července 2015

Humprecht a rozluštění hádanky

Nejprve správná odpověď na otázku z minulého článku 'Kdo je to'. Na snímečcích byl mlynařík dlouhoocasý. Hance, Jarmilce a Helence posílám velkou gratulaci a malou kytičku. Jsou to šikulky.

A nyní vás zvu na další putování.
O víkendu jsme si opět udělaly výlet v dámské sestavě a vypravily jsme se do Českého ráje. Nejprve naše kroky zamířily k zámku Humprecht. Lovecký zámeček je dominantou obce Sobotka a jedním ze symbolů Českého ráje. Vystavěl ho italský architekt Carlo Lurago ve stylu raného baroka pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic v letech 1666 - 1668. Po požáru v r. 1678 byl zámek zvýšen o jedno poschodí. Hrabě nechal zámek postavit pravděpodobně pro svou manželku Dianu Marii Hippolytu di Gazoldo, která zde však nikdy nepobývala.
V Česku jde o unikátní zámeckou stavbu - věž elipsovitého půdorysu, inspirovaná stavbami v Itálii a s interiéry barokního loveckého zámečku.

Ze zámeckého ochozu je pěkný výhled do kraje a na Sobotku

Knihovna rodu Netolických je zařízena v duchu 19. stol. - období tzv. Biedermayeru

Nejznámější místností zámku je sál v 1. poschodí, elipsovitého půdorysu, 16 m vysoký, s dlouhotrvající ozvěnou zvuků

Zámek má na špici střechy "turecký půlměsíc" připomínající diplomatické mise Heřmana Černína z Chudenic

Více info a fotogalerii najdete ZDE

Přeji vám pěkný zbytek týdne.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...