čtvrtek 30. července 2015

Kostecké podhradí a údolím Plakánku

Myslím, že navštívit hrad Kost a nepodívat se do jeho podhradí a neprohlédnout si zajímavosti v okolí by byl hřích.
Po téměř dvouhodinové prohlídce hradu jsme se "posilnily" kávou a vyrazily na obhlídku. Na dohled od hradu, na břehu Černého rybníka najdeme skalní obydlí Barušky. Ve skalním bytě žily ještě na počátku 20. toletí dvě vdovy a po nich početná rodina bezzemka. Pěkné povídání o tomto příbytku najdete ZDE.


Pak jsme se vydaly na procházku romantickým údolím Plakánku. Údolí Plakánek, stáčející se kolem říčky Klenice, je jedním z nejkrásnějších míst Českého ráje. Místo, z něhož je hezčí výhled na Kost, byste hledali stěží. Příroda Plakánku je se svými měkkými koberci zelenavé trávy a kolmými hranami pískovcových skal úchvatná. Daří se zde borovicím s podivně zkroucenými kmeny, borůvčí, vřesu a brusinkám stejně jako bujným kapradinám a ztepilých jilmům.

Skály u rybníku Obora

Na okraji rybníka má svoji chalupu herec Josef Dvořák. ....... Jak příznačné místo pro nejznámějšího českého vodníka.

Údolím Plakánku jsme došly až do obce Střehom, k "Máchalovu" mlýnu. V zahrádce nedaleké hospůdky jsme zahlédly pana Dvořáka.
Místo do Střehomi je možné dojít údolím Plakánku do obce Vesec u Sobotky. Ve vsi se dochovalo mnoho krásných roubených staveb využívaných většinou jako rekreační chalupy. Také se zde natáčelo několik scén z filmů Jára Cimrman ležící, spící, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo V zámku a podzámčí.



Pokud se vydáte od hradu Kost opačným směrem, od Bílého rybníka po červené turistické značce, projdete se Prokopským údolím.
Přeji vám pěkný a pohodový zbytek posledního červencového týdne.Úžasný












Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...