středa 15. července 2015

Kuks

V minulém článku jsem slíbila návštěvu Kuksu.
Kuks byl součástí panství Choustníkovo Hradiště. Roku 1664 koupil panství generál rakouské jízdy Jan Špork. V r. 1684 se správy panství ujímá generálův nejstarší syn Fr. Antonín Špork. Kuks byl v té době znám pouze svými minerálními prameny. Špork v r. 1694 dostal dobrozdání o léčivosti pramenů a vytknul si vysoký cíl, vytvořit z Kuksu lázně na nejvyšší úrovni. To se mu podařilo, neboť kukské lázně předčily svou výstavností i věhlasné Karlovy Vary.
Špork nechal na Kuksu vybudovat velkolepý areál rozdělený řekou Labe na dvě části: část světská (lázeňská) na levém břehu byla určena k léčbě těla, kdežto část na břehu pravém byla věnována spíš léčbě duše. Dominantou levého břehu byla budova zámku - reprezentační sídlo Šporků. Od zámku vedlo kaskádové schodiště zdobené sochami Tritónů, které se dochovalo do současnosti. Přes Labe vedl most zdobený sochami harlekýnů.
Dominantou pravého břehu byla budova hospitalu postavená pro 100 práceneschopných starých mužů a vysloužilých vojáků ze Šporkova panství. Postavena byla v letech 1707 - 1716 s kostelem Nejsvětější Tojice a hraběcí hrobkou. Autorem plánu kostela Nejsvětější Trojice je italský architekt G. B. Alliprandi. Na terase před kostelem byly umístěny alegorie Náboženství a osmi Blahoslavenství, před křídly hospitalu alegorie Ctností a Neřestí od M. B. Brauna. Za hospitalem se rozkládá zahrada se sadem a za ní je hřbitov.
Sláva lázní trvala něco přes 30 let. Po smrti F. A. Šporka r. 1738 lázeňský ruch pomalu utichá.

Hospital s kostelem Nejsvětější Trojice

alegorie Neřestí M. B. Brauna

alegorie Náboženství M. B. Brauna před kostelem Nejsvětější Trojice

SoliDeo v kostele Nejsvětější Trojice

část zahrady

originály soch Ctností a Neřestí v lapidáriu

pohled od hospitalu přes Labe na lázně

Více info a snímečky najdete ZDE a nahrávku z pořadu ČRo Česko - země neznámá ZDE

Mějte báááječné prázdninové dníky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...