středa 16. března 2011

Nejkrásnější barokní stavba

V Hradci Králové na Velkém a Malém náměstí jsem nepořídila jen snímeček morového sloupu, ale i dalších objektů. A protože mám stále doma knížky pana dr. Maliny, dovolím si vybrat další, snad zajímavou kapitolku.

Nejkrásnější barokní stavba
Najdete ji na Velkém náměstí. Od zástavby domů oddělená uličkou na Kropáčce. Na konci uličky stála kdysi vodní věž zvaná Kropáčka. V roce 1910 bylo na jejím místě otevřeno schodiště s obloukovým průhledem a třemi kovovými svítilnami. Proto přezdívka schodiště "U tří tupláků". Jinak je pojmenováno po navrhovateli Gočárovo schodiště a spojuje náměstí s Komenského třídou. Tady u uličky Na Kropáčce stojí nejkrásněší stavba barokní, kostel Nanebevzetí Panny Marie.
Kostel vystavěli jezuité v letech 1654 - 1666 z odkazu Kašpara svobodného pána z Grammů. Roku 1653 byly zbořeny čtyři domy a na jeich místě začal stavět stavitel Karel Lurago. Stavbu dokončil za tři roky a za práci dostal 9000 rýnských.
Kosel vyloupili kozáci a roku 1762 vyhořel. Byl do roku 1766 opraven. Stavba je omítaná, trojlodní. Dvě věže s cibulovitými báněmi jsou v západním průčelí. V přízemí a v prvním patře v půlkruhovitých výklencích stojí sochy čtyř jezuitských svatých: Františka Xavera, Ignáce, Aloise a Stanislava. Portál ve středu fasády je na jónských sloupech. Dveře jsou pobité plechem a v polích jsou upevněné pěkné růžice. Nad hlavní římsou je štít s vroubenou atikou. Věže vyčnívají o patro a mají na třech stranách po dvojítém okně. Cibulovité báně věží přecházejí z čtyřbokého půdorysu v osmistěn s lucernami.
Vnitřek kostela působí vkusnou a bohatou architekturou. Hlavní oltář s velkým obrazem na plátně od Josefa Kramolína a Kristiana Noldingra, zaujímá celou jižní stranu kněžiště.
Oltář sv. Ignáce zdobí obraz Petra Brandla. Další jeho obraz je v severní kapli. V kapli sv. Anny na evangelické straně byla na klenbu vymalována nástropní freska. Zobrazuje Hradec Králové od jihu kolem roku 1765. V hrobce pod střední lodí je pohřben zakladatel kostela Kašpar z Grammů s dcerou. Jeho pdobizna visí v severní sakristii.
Ke kostelu na straně z ulice Ke Kropáčce přiléhá barokní kaple sv. Josefa založená roku 1655.
Slavnosti, které konali jezuité v kostele byly velkolepé. Zaznamenal je dějepisec J. J. Solař a některé stojí za připomenutí. Tak v neděli 23. srpna 1716 byla v kostele zvláštní slavnost ke cti kněze tovaryšstva Ježíšova Jana Františka Regise. Skoro celé město se shromáždilo před kostelem. U dveří stál obraz oslavence a kostel byl proměněn v květinovou zahradu. Na lešeních dvnáct lidí oblečených za ctnosti, kteými za života skvěl se kněz Jan.
V sobotu 16. srpna 1727 se před kostelem troubilo a bubnovalo. V kostele se představovaly ctnosti oslavenců Aloise a Stanislava. Vše potaženo červeným damaškem a zasypáno kvítím. Před kostelem vítězná brána s nápisy a podobiznami. Za hlaholů zvonů a střelby přivedl průvod sám biskup, večer hrála hudba. Slavnost trvala osm dní.
Při poslední slavnosti vyhlášení Františka Regise svatým se rozdávalo 800 výtisků jeho životopisu.
Oslavy a oslavování má tradici a jsou v Čechách vždy velkolepé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...