úterý 14. srpna 2012

Bozkovské dolomitové jeskyně

V parném letním dnu přijde vhod výlet do jeskyní. Už jsem vám na svém blogu představila Javořičské a Mladečské jeskyně, které jsou od sebe vzdálené asi 12 km a leží nedaleko Litovle. Tentokrát se vydáme do podhůří Krkonoš.

Bozkovské jeskyně jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi v severní části Čech. Leží na severním svahu obce Bozkov, v malebné krajině mezi Českým rájem a Krkonošemi. Vchod do podzemí odkryli dělníci při těžbě dolomitu nedlouho po válce. Ale teprve v r. 1957 byl objeven podzemní systém puklinovitých chodeb, zčásti zatopených vodou. Během průzkumných prací se podařilo proniknout balvanitým závalem do systému chodeb a dutin s krápníkovou výzdobou, z nichž nejkrásněší dostala název jeskyně Překvapení. V následujícím roce speleologové pronikly do dalšího podzemního labyrintu, do systému Nové jeskyně. Zde objevili i největší podzemní jezero Čech. V letech 1965 - 1968 byly Stará i Nová bozkovská jeskyně propojeny tunelem. Návštěvní okruh (450 m) spojuje nejzajímavější a nejkrásnější části dosud objevených prostor. Bizardní labyrint chodeb s různými odstíny sintrových náteků v Nové jeskyni, pestrou krásu krápníkové výzdoby Staré jeskyně se vzácnými heliktyty, jedinečou výzdobu stěn a stropů, tvořenou římsami, lištami a mřížkami vypreparovaného křemene, i průzračnou modrozelenou vodu podzemních jezírek.
Bozkovské dolomitové jeskyně jsou ve srovnání s ostatními zpřístupněnými jeskyněmi nejen v Čechách a na Slovensku, ale v celé Evropě, jedinečné výzdobou, vzniklou procesem selektivní koroze. Silně agresivní voda, přitékající do podzemí z okolních kyselých hornin po milióny let, rozpouštěla vápníkovou složku dolomitů a ponechávala křemenné vložky, kterými byla hornina prostooupena. Tak byla vytvořena na stěnách a stropech zvláštní výzdoba z křemenných vrstev. Někde ve formě silných polic, jinde ve tvaru soťovitých a lištovitých struktur či krajkových ozdob.

Perníková chaloupka

Sloní uši

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...