Když se řekne 'okurková sezóna', většina si představí období, kdy se nic moc neděje, panuje trochu nuda, je čas volna, odpočinku, dovolených. Ale kdo má doma alespoň kousek zahrádky, moc dobře ví, jaký je právě v tomto čase shon. Je čas sklizně a zpracování úrody, protože každá hospodyňka myslí na zimu. A bude velmi milé, když v zimě budeme moct otevřít domácí kompot, marmeládku, okurčičky, čalamádu, protlak, ....
Stejně je tomu i u nás. Včera přivezla ségra přebytek jahod a nakládaček, které už nechtěla zpracovávat. Byla by škoda to vyhodit!
Jahůdky jsem některé zamrazila v celku, některé rozmačkala s cukrem na mraženou dřeň. K obědu byly kynuté knedlíky plněné jahůdkami.
A tady je připravená mňamka pro mě do práce. Zakysaná smetana s jahodami a borůvkami.
Nakádačky byly krásné, malinké, do kompostu by jich byla škoda!
Ségra přivezla na ochutnání svoji letošní novinku - zeleninovou směs. Na kousky nakrájené okurky, rajčata, cibuli, papriky a "kozí rohy" (papričky) zalité nálevem na okurky.
Mezi zásobami na zimu u nás nesmí chybět zavařená rajčata. Hodí se na rajskou omáčku, na lečo, ...
Nejméně 3x týdně vařím manželovi kompot z letních jablek - ječnišťat (někdy přidám švestky, blumky, broskve). Nedají se uchovávat (ani skladovat, ani zavařovat), tak je zpracovávám při pečení a na kompot určený k okamžité konzumaci. Snímeček kompotu nemám, nestihla jsem ho vyfotit. Manžel sní 2 litrový hrnec na posezení.
K nedělní kávě nesmí chybět zákusek. Upekla jsem perník (do těsta jsem místo marmelády dala na drobno pokrájenou broskev a strouhané jablíčko) zdobený šlehačkou a jahůdkami od ségry.
Přeji vám příjemný letní podvečer a pohodový nadcházející týden.
Žádné komentáře:
Okomentovat