středa 8. srpna 2012

Vranov - Pantheon

Nedávno jsem tu psala o skalním hradu Frýdštejn, který byl postaven na horním konci Vranovského hřebene. Na dolním okraji tohoto hřebene byl nad řekou Jizerou a obcí Malá Skála vybudován druhý skalní hrad - Vranov. Autor novinového seriálu o skalních hradech severovýchodních Čech Jaroslav Duchoň napsal:
Jednou z krajinářsky nejkrásnějších, až romanticky laděných partií toku Jizery je jistě říční údolí u obce Malá Skála. Zde až k vodě sestupuje vysoký a úzký pískovcový Vranovský hřeben. Někdy na počátku 15. století, možná už ve století předcházejícím, padly velmi obtížně dostupné skály do oka hledačů vhodného místa pro založení dobré strážnice, ještě lépe hradu. Smůlu máme v tom, že se nedochovaly žádné zápisy s přesnějšími informacemi. O vsi Vranově pod hřebenem se píše poprvé v r. 1382. Domníváme se, že hrad byl založen nejpozději v r. 1422. O tři roky později víme o Heníku Štěpanickém z Valdštejna, který na hradě sídlil. Během 15. stol. byl hrad rozšiřován a stal se reprezentačním sídlem pánů z Valdštejna. Rozrostl se díky protáhlému a velice úzkému prostoru do délky téměř 400 m a stal se jedním z našich největších a jistě nejkomplikovanějších skalních hradů.
Pro svoji obtížnou přístupnost si během 16. století postavili Valdštejnové v údolí zámeček a r. 1538 hrad prodali Janovi z Vartenberka. Již někdy okolo poloviny 16. stol. je hrad definivně opuštěn. Hrad začíná chátrat. V r. 1802 kupuje panství František Zachariáš Römisch a areál hradu dává proměnit letohrádkem ve tvaru kaple a vytesáním nápisů a řadou pomníčků v romantický Pantheon. Ten se stává od první třetiny 19. stol. vyhlášeným turistickým cílem a je jím dodnes.
Snažit se zorientovat v jednotlivých částech hradu není právě jednoduché. Odborníci tu rozlišují vstupní opevnění, vlastní vnitřní jádro, předhradí a dolní hrad. Z prostoru dolního hradu, vysunutého až téměř nad Jizeru, je dnes upravena vyhlídka do údolí a na protější stráň se Suchými skalami.

Pohled z Malé Skály na kapli

Vyhlídka s mostkem přes skalní rozsedlinu

Schodiště a malá branka - vstup do skalního hradu

Síň tří mocnářů.

Pohled na síň tří mocnářů


Výhled z nejvyššího místa hradu, pohled na Frýdštejn


Mostek přes skalní rozsedlinu na vyhlídce

Pohled z vyhlídky na Malou Skálu a řeku Jizeru


Suché skály nad Malou Skálou

Ač to ze snímečků není moc patrné, počasí bylo pěkně vrtkavé. Cestou z hradu nás zastihla bouřka a pořádný liják. Promokli jsme až na kost! Ještě klika, že s sebou pro tyhle případy vozíme náhradní oblečení a obuv. Mrkající Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...