pátek 7. ledna 2011

Taky jste ho viděli?

Ne, nemyslím zjevení nebo jiný nevídaný úkaz, ale strakapouda. .......... Teď jste si určitě všichni pomysleli cosi o ztrátě mého zdravého rozumu. Jinak bych přece věděla, že se ve vašich článečcích i na snímečcích často objevuje strakapoud jako stálý host na krmítku nebo v zahradě. Ale já nemám na mysli strakapouda velkého, ale strakapouda malého.
Strakapoud malý je náš nejmenší datlovitý pták. Je jen o málo větší než vrabec. Sameček má červené, samička hnědavě bílé temeno. Samec i samička mají hřbet i křídla příčně hustě černobíle pruhované a na rozdíl od ostatních druhů jim chybí jakékoliv červené zbarvení pod ocasem.
Stráček, jak je kvůli své velikosti a strakatému zbarvení často nazýván, je obyvatelem rozsáhlých starých sadů a parků, alejí, listnatých či smíšených lesů v nížinách až pahorkatinách. V mimohnízdním období ho můžeme často zastihnout, jak se potuluje v blízkosti lidských sídel v parcích a zahradách. Ale není nijak hojný.
Strakapoud malý hnízdí výhradně ve stromové dutině, kterou budují buď oba ptáci nebo převážně či výhradně samička. Každý rok tesají dutinu novou, bylo zaznamenáno jen málo případů opakovaného hnízdění v jedné dutině. Pro tyto účely si nejčastěji vybírají ztrouchnivělé či narušené kmeny nebo větve listnatých stromů, aby byli vůbec schopni svými jemnými zobáčky do dřeva tesat. Příprava hnízdní dutiny jim trvá 12-16 dní a poté do ní samička snese 5-6 vajec. Vajíčka zahřívají střídavě oba rodiče, v noci hlavně sameček. Mláďata můžeme slyšet, jak hlasitě žadoní o potravu, a někdy se již z dutiny ozývají jejich pokusy o bubnování.
Potravu si vyhledává většinou v korunách stromů na slabých větvích, na svrchu kůry a v dutých větvích, které velcí datli přehlížejí. Z listů sbírá především mšice a z větviček puklice, značnou část jeho potravy tvoří mravenci. Živí se i brouky, jejich larvami, housenkami, korovnicemi a dalším podobným hmyzem a v zimě semeny.
Ačkoliv je malým datlem, vyžaduje velký revír.
Omlouvám se za kvalitu snímečků. Fotila jsem kamerou, abych mohla použít větší zoom, protože strakapoudek se usadil na vzdáleném stromě. Bohužel ale hned frnknul.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...