čtvrtek 26. května 2011

Víkend v Krkonoších - Pec pod Sněžkou

Jak už jsem minule nakousla, z chaloupky jsme si udělaly malou turistickou vycházku do Pece pod Sněžkou. Tak tedy dnes několk snímečků z jednoho z nejznámějších a nejnavštěvovanějších horských středisek v České republice.
Malebné horské městečko Pec pod Sněžkou (769 m. n. m.) se nachází v údolí řeky Úpy, Zeleného a Lužního potoka, v překrásné přírodě mezi okolními vrcholky Černé hory, Jeleního vrchu, Liščí hory, Studniční hory a Sněžky. Součástí Pece p. S. je i sousední Velká Úpa a početné horské osady a samoty zasahující vysoko na hřebeny. Celá oblast města se nachází v Krkonošském národním parku. Název města souvisí se založením pecí na tavení železných, arzenových a měděných rud, které se těžily v Obřím dole od 16. do 19. století. Vyhledávaným turistickým centrem se Pec stala po 1. světové válce a původní hornická osada se postupně přeměnila na vyhlášené centrum cestovního ruchu.

My jsme se nejprve vydaly proti proudu řeky Úpy. Holky chtěly navštívit jejich oblíbený obchůdek Veselý výlet. Cestou jsme potkaly výletní vláček.
Na snímečku je vidět, že se obloha začala zatahovat. Dokonce i zabouřilo, ale nespadla ani kapka. Svetry a bundy jsme přesto užily.

V obchůdku nás přivítal Krakonoš,

a pak už jsme prohlížely, obhlížely, vybíraly dárečky z výletu pro naše blízké. U některého zboží nám nad "lidovými" cenami zůstával rozum stát. Zde jsme si také vzaly propagační a informační letáky. Bývají v nich zajímavé informace, snímečky, typy na výlet.

Cestou zpět jsme se posilnily svačinkou, poseděly nad kávou a zmrzlinou. Na hlavní křižovatce v centru města jsem si vyfotila Hospodu Na Peci. Pochází z roku 1793 a původně se jmenovala Krčma Na Perníku. Stavba si i přes pozdější stavební úpravy zachovala svůj typický charakter. Interiér je vybaven v selském stylu.
Za ní pak stojí hotel Hořec.

Krásného Krakonoše jsme si vyfotily v nedalekém penzionu Sněžka. Přišel tam asi na pivko.

A tady pohled na část Studniční hory. Snad je to ona. Nějak jsme se nemohly s Oli dohodnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...