čtvrtek 16. června 2011

Brouci a jiná havěť

Na svých toulkách přírodou se občas zastavím u trsu kopřiv nebo trávy, sednu si do trávy nebo se zastavím u trouchnivého pařezu a pozoruji broučky a jinou drobnou havěť. Ovšem vyfotit je mi dá někdy pěknou fušku. Ne proto, že by nechtěli pózovat, ale můj kompaktík nezaostří broučka či vážku sedící na tenkém stvolu trávy a ve výsledku je hlavní objekt rozmazaný a pozadí naopak pěkně ostré.

Pár snímečků na ukázku a k tomu něco málo informací.

Vrbař uhlazený: brouk o velikosti 7 - 12 mm z čeledi mandelinkovitých. Dospělec i larva se živí vrbovým listím.
Rozmnožování: samička vrbaře si vyhlídne kupovité hnízdo mravence lesního, ale než do něj pustí vajíčko, vybuduje mu pomocí žláz na zadečku vaječné pouzdro podobající se jedlové šišce. Larva žije v pouzdře trvale a dokončuje v něm larvální vývoj. Někdy také vrbař klade vajíčko jen na vrbu, kde se tyto bělavé protáhlé larvy v pouzdrech živí listy vrby.
Tento vrbař bývá často zaměňován s vrbařem čtyřtečným, avšak tento vrbař má mnohem větší dolní černé skvrny na krovkách.








Listohlod zlatozelený je brouk o velikosti 3,5 - 6 mm z čeledi nosatcovitých. Živí se okusem pupenů a listů ovocných stromů, larvy se živí kořínky rostlin. Patří mezi hojně se vyskytující brouky.

Červenáček pilorohý - vzácnější brouk o velikost 14 - 18 mm (larva až 35 mm) z čeledi červenáčkovitých. Od červenáčka ohnivého se liší barvou hlavy a štítu a velikostí. Červenáček ohnivý má černou hlavu a štít a je větší.

A takhle vypadá housenka babočky pavího oka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...