pondělí 13. června 2011

Zámek Nové Město nad Metují - údolím Metuje do Pekla

Ráda bych vás pozvala na další výlet. Tentokrát do Pekla. My měli původně naplánovaný jen nenáročný pěší výlet z Nového Města údolím Metuje do Pekla. Ale prohlídce zámku a zámecké zahrady, prohlídce města a posezení na náměstí nad dobrou kávou se prostě nedalo odolat.
Město spolu se zámkem je perlou, zasazenou do podhůří Orlických hor. Leží v blízkosti Zemské brány - přechodu do Polska, kudy vedla už od dávnověku obchodní cesta. Bylo založeno spolu s původním gotickým hradem r. 1501 Janem Černčickým z Kácova. Původní městečko s dřevěnými domky však r. 1526 zcela zničil požár. Po Černčickém vlastnily novoměstské panství Pernštejnové, kteří opravili hrad a začali znovu budovat město, tentokrát již z kamene.
V rce 1908 koupili zámek textilní průmyslníci z Náchoda, bratři Josef Bohumil a Cyril Adolf Bartoňové. Celkovou rekonstrukci a adaptaci zámku svěřili renomovanému architektu Dušanu Jurkovičovi. Ten nejenže upravil interiéry i exteriéry zámku v duchu doby a podle svých představ, ale vybavil ho také technicky a modernizoval. Do celého zámku byla zavedena elektřina, centrální teplovodní vytápění, telefon, zřízeny koupelny, moderní kuchyně a také osobní i jídelní výtah.
V současné době je po více jak 40-ti leté přestávce zámek opět v majetku rodiny Bartoň-Dobenín a je přístupný veřejnosti. Je možné zhlédnout originální Jurkovičovy a Janákovy interiéry, sbírku textílií M. Teinitzerové a keramiky H. Johnové. Ve sbírce dalších uměleckých děl jsou zde zastoupeni umělci P. J. Brandl, J. Čermák, B. Jaroněk, J. Mánes, J. Mařák, J. V. Myslbek, K. Škréta, O. Španiel, M. Švabinský, J. Úprka a další.

Rozsáhlou úpravou prošla před 1. světovou válkou pod vedením architekta Jurkoviče také zámecká zahrada. Mimo architektonických úprav zde vyprojektoval vytápěný skleník a vodní systém, napájený z řeky Metuje, určený k zavlažování, k zásobování kašny a jiných vodních prvků. Dřevěným krytým mostem, vyzdobeným v duchu valašských lidových staveb je možné projít do dolní části zahrady. Zde najdeme mj. "teatron" s kamennými postavičkami z "Kabinetu trpaslíků". Spolu se soškami, které se nacházejí před hl. vchodem do zámku byly vytvořeny M. B. Braunem v 1. třetině 18. stol. Původně byly určeny k výzdobě Kuksu, a pro výzdobu a obohacení zámeckého areálu je vybral také Jurkovič.

Zámek je možné projít ve dvou prohlídkových okruzích, a to vždy s průvodcem. Vyhlídkový ochoz věže lze navštívit samostatně mimo prohlídku zámku. Z věže Máselnice je možné spatřit historickou část města a široké okolí, ale i panorama Krkonoš a Orlických hor.


Přírodní rezervace Peklo se nachází v údolí řeky Metuje a Olešenky. Krásnou procházkou údolím (cca 5 km) dojdeme do osady Peklo, která je tvořena především rekeačními objekty. Bývalý mlýn Pekelec, který se nachází na soutoku Metuje a Olešenky je rovněž dílem architekta Jurkoviče a slouží jako restaurční a ubytovací zařízení.
Více snímečků ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...