pátek 3. června 2011

Klášter Kladruby

Je tu čas školních výletů, za dveřmi jsou prázdniny a dovolené. Co si tak zajet například do kláštera v Kladrubech?
Kladruby leží asi 6 km od Stříbra v okrese Tachov.
Z historie kláštera: Klášter benediktinského řádu založený roku 1115 knížetem Vladislavem I. Na počátku 14. století patřil mezi nejbohatší kláštery v českém království. Roku 1393 byl za potvrzení nového kladrubského opata stíhán a umučen sv. Jan Nepomucký. Původní románská bazilika byla v období let 1712 - 1726 přestavěna Janem Blažejem Santinim ve stylu tzv. barokní gotiky. 1770 byla dokončena stavba nového konventu dle projektu K. I. Dienzenhofera. Dva roky po smrti opata Amanda Streera byl klášter v roce 1785 zrušen Josefem II. 1825 získal areál Alfréd I. Windischgrätz. Rod Windischgrätzů využíval klášter nejprve jako hospodářská stavení, po první pozemkové reformě sloužil i k obytným účelům. Roku 1945 přechází památka do správy státu.

Při příjezdu jsme jako první spatřili kostel Nanebevzetí Panny Mrie a pod ním chaloupku jako z pohádky.

Vstupní brána vypadala dost nevábně.

Ovšem prohlídka interiérů nás okouzlila. Naprosto úžasné jsou interiéry kostela, které jsou dílem mistra Santiniho.
Ohromí nás nádherný hlavní oltář.

Soška Kladrubské Madony je unikátní tím, že je bez miminka.

Neméně zajímavé jsou i ostatní prostory. Ať už je to knihovní sál rodiny Windish - Graetz

nebo opatský byt.

Vzhledem k tomu, že v prostorách byl zákaz focení bez zaplacení tučného příplatku, snímečky jsem pořizovala tajně a jejich kvalita tomu odpovídá. Ale zde http://www.klaster-kladruby.cz/ jsou oficiální stránky kláštera, kde najdete veškeré důležité informace i fotogalerii.
Klášter opravdu stojí za zhlédnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...