středa 1. června 2011

Názvy rostlinek

Stejně jako jsem v zimě hledala, jak se který cvrdlikáček, který se na zahradě objevil a podařilo se mi ho vyfitit, jmenuje, stejně tak se snažím pojmenovat kdejakou havěť a kytičku. Občas je to docela fuška. Vyhledat rodový název není většinou zas až takový oříšek. Horší to je se jménem druhovým. Občas se druhy liší takovým detaily, že se z obrázku, který mám vyfocený, nedají vyčíst. V každém případě je to docela prima poznávačka a často se dozvím velmi zajímavé věci. V neposlední řadě si tak rozšiřuji obzory.

Na tomto snímečku je vikev plotní. Podle snímečků zde http://botanika.wendys.cz/kytky/K254.php jsem ji nepoznala. Hledala jsem dál a našla jsem snímečky zde: http://botany.cz/cs/vicia-sepium/ . Snímečky téměř stejné, jako ten můj. A byla jsem doma.

Ráda hledám na stránkách http://www.naturfoto.cz/. Ať už jde o ptáčky nebo rostlinky. Zde lze hledat podle barvy květu nebo doby kvetení. Rostlinka na snímečku je zde uvedena jako knotovka červená. Po nahlédnutí na stránky http://www.biolib.cz/cz/taxon/id38587/ jsem zjistila, že asi správnější název je silenka dvoudomá.

Určit tuto kytičku byl docla oříšek. Řeknete si možná jaký oříšek? Vždyť je to fialka, nějaký světlejší druh. Není to fialka. Jde o violku. Ovšem pro mě byl problém určit, o jakou violku se jedná. Že by to byla violka psí http://www.naturfoto.cz/violka-psi-fotografie-1614.html ? Ale tady http://botanika.wendys.cz/kytky/K314.php vypadá jinak. Zato tady http://botanika.wendys.cz/kytky/K258.php by to odpovídalo možná víc. A jak vypadá ta violka lesní? Ta je vyobrazenou a popsaná zde: http://botanika.wendys.cz/kytky/K257.php. Hmmm, nějak neodpovídá zbarvení. A z mého snímečku není patrný nejdůležitější rozlišovací znak. Tak co myslíte, je to violka lesní nebo violka Rivinova? Nebo nakonec se jedná opravdu o violku psí? Já typuji violku Rivinovu.

O této rostlince jsem se zde http://botanika.wendys.cz/kytky/K269.php dozvěděla, že se jmenuje prstnatec májový a že je chráněný. Ale mohl by to být také prstnatec májový pravý, který je také chráněný, patří mezi orchideje a jedná se o nejběžnější prstnatec u nás http://www.naturephoto.cz/priroda/orchideje/329-ceske-orchideje-seznam-druhu-47.html Tak který to je? Tady se přikláním k prstnatci májovému pravému.

Tak nevím, nevím, jak jsem se tím poprala. Určila jsem ty názvy správně? Jsem zvědavá, co na to řekne třeba Nena, Jája, Nattynka nebo zhradník Pavel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...