pondělí 27. června 2011

Poštolky

Před nedávnem jsem tu psala, že se nám na dubu uhnízdily poštolky. Podle pokřiku to vypdadá, že zahnízdily a vyvedly mladé. Ale listy jsou tak velké, že už není vidět ani hnízdo natož poštolky. Než vše úplně zarostlo, pořídila jem ještě nějaký snímeček. Jsou focené kamerou, protože můj kompaktík tolik nedokáže přiblížit.
poštolka5
poštolka6

Podařilo se mi zachytit páreček. Zrovna si probíraly peříčka.
poštolky1
poštolky2

Doufala jsem, že uvidím na hnízdo a budu moci vyfotit alespoň krmení mladých, ale hnízdo je tak zarostlé listím, že ho vůbec není vidět.
Tak alespoň zajímavost z mé vystřižkové krabice:
Poštolka obecná má k lovu velmi dobře přizpůsobený zrak, který je posunut do ultrafialového spektra. To znamená, že poštolky vidí v jiných barvách než lidé. Pro lov hrabošů to má velký význam, neboť hraboši si značkují močí v trávě cestičky a zanechávají po sobě stopy, které je poštolka schopná vidět. Proto poštolky nejprve prolétnou nad loukou a když zjistí "světélkující" stopy hrabošů, zaměří se na ně. Tak si šetří i síly, protože nelétají nad místy, kde hraboši vůbec nežijí. K samotnému lovu využívají poštolky zvláštní způsob letu - dokáží zůstat na jednom místě tak, že mávají křídly proti směru letu a tak "visí" ve vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...