pátek 19. dubna 2013

Letos zatím nejteplejší den

Včera byl u nás zatím nejteplejší den letošního roku. Teploměr ukazoval 26°C a ještě večer v 10 hodin na něm bylo 19,5 stupně. Pípálci si mohou strhat hlasivky, jak vyzpěvují, všechno roste a pučí přímo před očima. Příroda chce zřejmě dohnat zmeškané. Na vycházce jsem viděla první fialky.

Žáby kvákají jako o život. Jednu se mi podailo vyfotit. Nevím, možná tam jsou dokonce dvě či tři.

Letos jsem poprvé fotila i hmyzáčky. Na snímečku jsou mrchožrouti rudoprsí (= mrchžrouti znamenaní). Spolu s larvami se vyskytují na mršinách, výkalech a hnijících plodnicích hub, především hadovky smrduté. Obývají všechny typy lesů, louky i zahrady. Velikost 11 - 16 mm.

Mrchožrouty vykompenzuje snad babočka paví oko, abych nekončila tak fuj. Ale i taková "úklizecí četa" je v přírodě důležitá.

Do rána docela slušně zapršelo a dnes máme pošmourný den. Jen doufám, že se předpověď nepotvrdí a příliš se o víkendu neochladí. Meteorologové dokonce hrozili sněžením.Zamračený

Přeji vám příjemné víkendové dníky.Usmívající seUsmívající se



Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...