středa 27. října 2010

Křížková výšivka - základní kurz

     Když už jsem uvedla základní návod na stonkový steh, přidám ještě základy křížkového stehu. 

     Křížkový steh, přestože je technikou poměrně nenáročnou, lze jí vytvářet velmi krásné, efektní a vzhledově náročné vzory. Ale i zde platí několik pravidel, která je nutno dodržovat. 
     Základní kurz křížkové výšivky je znázorněn na následujících obrázcích. Čtverečkovaný rastr představuje vlákna tkaniny, přerušované linie znázorňují průběh vyšívací příze na rubové straně práce
01křížek

02 křížek
Věřím, že schémata na obrázcích jsou dostatečně názorná a nepotřebují další vysvětlivky. Důležité pravidlo  - všechny krycí stehy vždy směřují jedním směrem.
     Vhodným materiálem pro výšivku křížkovým stehem je tkanina s pravidelnou plátnovou vazbou, v níž jsou jasně zřetelné nitky osnovy a útky. 
     Křížkovou výšivku vypracováváme podle rozkresů. Čtverečky v rozkresech představují 1 křížkový steh, který sahá obvykle přes 2 x 2 vlákna tkaniny (u většiny látek) nebo přes 1 čtvereček vláken (u látek v aidové vazbě a tkanin s mřížkovou vazbou, jako je např. kanava).
121 předl.
           
 I pro křížkovou výšivku platí Obecné rady pro vyšívání. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...