pondělí 25. října 2010

Stonkový steh - základy

     Tak nevím, jestli tenhle článek nebude spíš 'nošení dříví do lesa'. Ale když už jsem tu zmínila stonkový steh, snad by se hodilo připomenout alespoň základy.
     Stonkový steh
zákl.patří mezi nejstarší vyšívací stehy. Jednotlivé stehy se jemně překrývají a vytvářejí lehce vystupující linii. Je jednoduchý a příjemně se vyšívá. Už samotný název naznačuje, že se často využívá na stonky květin. Je ideální na vyšívání zakřivených tvarů a složitých lineárních detailů. Díky jemné struktuře je možné ho využít i na vyplnění motivů. Velmi často se také uplatňuje jako doplňkový steh při plné výšivce.
     Vhodným materiálem jsou tkaniny s hustší vazbou.
      Vyšíváme zleva doprava. Z rubu vypíchneme jehlu na líc, ve zvolené délce ušijeme první steh doprava šikmo dolů, rubem se vrátíme a zhruba ve 2/3 - 1/2 stehu vypíchneme na líc. Celý postup opakujeme. Stehy klademe hustě vedle sebe, aby tvořily linku. Dbáme na to, aby byly stejně dlouhé. Z rubu by výšivka měla vypadat jako řada úhledných zadních stehů.  
      Při správném šití tohoto stehu je třeba držet přízi stále pod jehlou. Pokud by se vám příze dostala nad jehlu, steh nebude dobře provedený.
stonk.
Vysvětlivky k obr.: Vytáhněte jehlu v bodě A, vpíchněte do B a vytáhněte v C tak, aby nit zůstala pod jehlou. Protáhněte nit.
Nit držte stále pod jehlou, píchněte do bodu D, vytáhněte v bodě B a dokončete druhý steh.
Opakujte celý postup a pokračujte ve vyšívání řady. Stehy musí být stejně dlouhé.
ston.steh detail


     Obecné rady pro vyšívání: Aby se příze při vyšívání nezamotávala, mělo by být pracovní vlákno dlouhé 40 - 45 cm.
Na vyšívací přízi nikdy neděláme uzlíky. Vlákno zapošíváme tak, že přízi provlékneme do vodorovných nebo svislých stehů na zadní straně práce. Stejným způsobem práci i začínáme. Vyšívací látku ustřihneme dostatečně velkou, abychom se vyhnuli pozdějšímu zjištění, že se výšivka "rozrůstá" přes okraj látky.
Na vystřižené látce nejprve obšijeme okraje (týká se to především strukturovaných látek), aby se během vyšívání netřepily. Okraje můžeme obšít na stroji řídce nastaveným obnitkovacím stehem, menší díly stačí obšít v ruce.
Při všech vyšívacích technikách je dobré mít tkaninu upevněnou ve vyšívacím rámu nebo bubínku. Práce je pak úhlednější a pravidelnější. U náročnějších výšivek je použití rámečku dokonce nezbytné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...