pátek 22. července 2011

Hukvaldy

V podhůří Beskyd mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem leží obec Hukvaldy, rodiště skladatele Leoše Janáčka. V jeho rodném domě je umístěno muzeum. My jsme se vydali prohlédnout si zřiceninu gotického hradu, který v historii nikdy nebyl dobyt a je svoji rozlohou největší na Moravě.


Cesta ke hradu vedla velkou lesní oborou plnou kaštanů, dubů, jilmů, borovic a lip. Skupina sedmi buků byla vyhlášena památnými stromy, především kvůli kořenovému systému, který je v důsledku eroze obnažený.


Obora byla založena roku 1566 a kromě jiného zvířectva zde žije také stádo muflonů a daňků. Měli jsme štěstí a jednoho odvážného daňka jsme viděli.


V oboře najdeme i amfiteátr a bronzovou sochu Lišky Bystroušky, kterou L. Janáčkovi v roce 1959 u příležitosti prvního provedení stejnojmenné opery na Hukvaldech věnovali myslivci a lesníci ostravského kraje. Říká se, že tomu, kdo sáhne lišce na konec ocásku a něco si přeje, bude jeho přání určitě splněno.


Z hradní vyhlídky je unikátní výhled na celé pásmo Radhošťských a Moravskoslezských Beskyd.


Po vyčerpávajícím výstupu na hrad, prohlídce jeho rozlehlých prostor a sestupu lesní pěšinou zpět do obce jsme se zajeli občerstvit do nedalekého Dolního Sklenkova, do hospůdky U Zastávky. Tady se v malém rodinném pivovaru vaří vynikající kvasnicové hukvaldské pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...