čtvrtek 7. července 2011

Trosky a šermíři

V pondělí bylo u nás ošklivo, že by psa nevyhnal, zima, že jsme dokonce museli trochu přitopit. A dnes se krásně vyčasilo, sluníčko svítilo, .... S Oli jsme neodolaly a vyrazily na výlet opět pouze v dámském složní. Cílem naší cesty byly Trosky, nedaleká obec Troskovice a Rovensko pod Troskami.

Po vystoupání od parkoviště ke zřícenině se nám naskytl krásný výhled do okolí. Na zámek Hrubá Skála, v pozadí Ještěd.

Na prvním nádvoří měli svoji malou ukázku sokolníci. Mimo těchto dvou krasavců ještě dvě káně.

Na druhém nádvoří jsme se mohly rozhodnout. Půjdeme nejprve na Pannu nebo na Babu? Vyhrála Panna.
Výhled z Panny na Babu

a do okolí.

Po malé posilňovací pauzičce jsme se po překonání 158 dřevěných schodů dostaly na věž Baba. Díky postavení sluníčka je věž Panna černá.
O historii zříceniny se dočtete na těchto stránkách.

A ještě pohled od Troskovic


Na hrad přijeli kejklíři.
Vlastně ne kejklíři, ale skupina historického šermu Buhurt. Během cesty na vybraných hradech a zámcích nabízí divákům ke shlédnutí šermířsko - divadelní hru Blázen Ferrarský. Hra je ukázkou středověkého a raně renesančního divadla. Opírá se o původní produkce nejen formou a obsahem, ale i rekonstrukcí kostýmů, scény a hereckého výrazu.


Obsah hry:
Hra plná lásky, intrik, nečekaných zvratů i zuřivých soubojů. S italskou smyslností vyráví milostný příběh, který se odehrává na počátku 15. století ve městě Ferrara.
Mladý markýz se vášnivě zamiluje do krásné ferrarské měšťanky Růže z Jericha. Ta je však zaslíbena jinému, a tak se oba sokové vyzvou na souboj, který bude stát jednoho z nich život. Na přípravu a urovnání svých světských záležitostí mají jeden měsíc. Každý se s nadcházejícím bojem vyrovnává po svém. Ani Růže z Jericha nezahálí. Je ochotna udělat cokoli, aby svého milence ochránila před smrtí ...
(čerpáno z programu hry)
A jak vše doopravdy dopadlo? Přijeďtě se podívat do Českého ráje 7. a 8. 7 na hrad Kost a 9. 7. na Trosky.

A příště se podíváme do Troskovic.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...