středa 13. července 2011

Pár plzeňských nej

Pokaždé, když otevřu Správce blogu, přečtu si, že jedním z nejčtenějších článků je ZOO Plzeň s botanickou zahradou a DynoPark. Je to jeden z nejstarších článků a moc mě váš zájem o něj těší. Trochu jsem ho upravila a přidala snímečky.
A když už je řeč o Plzni, nabízím malou procházku po městě s několika NEJ.

Velká synagoga je 3. největší na světě, druhá největší v Evropě a největší v ČR. Výstavba započala r. 1888 podle návrhu vídeňského architekta Fleischera a dokončena byla r. 1893. Vybudovaná je v maursko - románském slohu. Na počátku a na konci 2. světové války byl chrám značně poškozen a po roce 1948 sloužil jako skladiště. Poslední bohoslužba se zde konala v roce 1973. Židovská komunita neměla dostatek finančních prostředků, v důsledku čehož synagoga léta chátrala. Po roce 1989 byla zahájena rozsáhlá a nákladná rekonstrukce díky příspěvku z Ministerstva kultury České republiky. Při příležitosti židovského svátku Tu BiŠvat byla synagóga otevřena pro veřejnost 11. 2. 1998. Velkolepá stavba dnes slouží jako koncertní a výstavní sál.

Chrám sv. Bartoloměje na náměstí Republiky se začal stavět po roce 1295 a byl dostavěn počátkem 16. století. Věž katedrály je se svou výškou 102, 6 m nejvyšší chrámovou věží v Čechách. Na jedné z jeho venkovních mříží je ohmataný andělíček a k němu se váže legenda o andělíčkovi pro štěstí. Pověst praví, že jeho zázračné účinky se tradují od doby, kdy se tam ženil plzeňský kat. Do kostela tehdy nesměl, a proto jej u oltáře zastoupil přítel. Kat se v době vyřčeného manželského slibu modlil u zadního vnějšího oltáře chrámu. Po skončení modlitby se zvedl a při vstávání se zachytil andělíčka vykovaného na mříži. Legendu o kouzlu přinášejícím po dotyku štěstí pak roznesly po okolí spolehlivě plzeňské drbny.

Na náměstí Republiky stoji i historická radnice. Je to renesanční klenot postavený podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia v letech 1554 - 1559.

V podzemí hotelu Central (na náměstí Republiky) se nachází muzeum strašidel.

Plzeň, ležící na soutoku řek Radbuza, Úhlava, Úslava a Mže, je 4. největší město v ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...