sobota 9. července 2011

Muzeum panenek a medvídků

Náše středeční dámské výletování návštěvou Trosek neskončilo. V plánu jsme měly ještě muzeum panenek a medvídků v nedalekých Troskovicích.
Protože Troskovice leží jen asi 1,5 km od parkoviště pod Troskami, rozhodly jsme se dojít do obce pěšky. Cesta vedla po úzké, ale velmi frekventované silnici. Málem jsme nestačily uskakovat před auty a cyklisty. Do cíle jsme došly bez újmy
a to, co jsme viděly nám bralo dech! Na ploše 300m2 expozice čítající přes 1000 exponátů představující vývoj panenek a medvídků od roku 1840 po současnost.
A to je jen kapka v moři toho, co je zde k vidění. Obdivovat a prohlížet můžeme kočárky (např. kočárek zhotovený pro arabského šejka), dcery K. Gotta, ukázku panenek s jakými si hrají děti v Číně, Rusku či v Mexiku, A. Einsteina, medvídka Kukyho, panenky hadrové, porcelánové, celuloidové, ... Neubráníme se výkřikům "Jééé, to je moje Johana!" či "Podívej, se stejným medvědem jsem spávala a v takovém kočárku mě naši vozili!" Takto se vozil náš syn (a pak i dcera) v košatině. Snímek vpravo je z roku 1992.
Prohlédnout si můžeme nejen kočárky, panenky a medvídky, ale i nábyteček a různé doplňky. Je zde i ukázka opravy a výroby panenek. Některé exponáty jsou opravdové skvosty a unikáty.
Fotit se smělo jen v jediné místnosti. Přiznám se, že jsme si s Oli nedovolily potaji vyfotit ani 'Ň'! Ale na těchto stránkách se můžete dozvědět více informací a zajímavostí, prohlédnout si fotogalerii.

Všechny jsme byly naprosto nadšené!! Byly jsme jak Alenka v říši divů!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...