sobota 28. června 2014

Chlumec nad Cidlinou

Nedávno jsem potřebovala něco vyřídit v nedalekém Chlumci nad Cidlinou. Byl krásný sluníčkový den, tak jsem toho využila, a po té, co jsem si vyřídila potřebné záležitosti, udělala jsem si malou vycházku po městě.
Chlumec nad Cidlinou je starobylé město východních Čech na soutoku řeky Cidliny s Bystřicí. Nejstarší zprávy o městě jsou dochovány z 12. století.
Zaparkovala jsem na náměstí u Mariánského sloupu. V r. 1710 ho nechal postavit Václav Norbert Kinský jako připomínku vítězství vojsk císaře Josefa I. a jeho spojenců nad Ludvíkem XIV. ve válce o španělské dědictví.

Po náměstí procházím kolem gotickorenesančního chrámu sv. Voršily postaveného za vlády Pernštejnů (info o chrámu ZDE) a pomníku chlumeckého rodáka Václava Klimenta Klicpery (1792 - 1859) - přední dramatik obrozenecké literatury označovaný často za zakladatele českého dramatu a veselohry, autor zábavných deklamovánek a historických povídek (Divotvorný klobouk, Hadrián z Římsů, Rohovín Čtverrohý, Jan za chrta dán, ...)

Dále procházím kolem nejstarší památky v Chlumci - bývalého farního, později hřbitovního kostela Nejsvětější Trojice. Byl postaven r. 1134 v románském stylu, později přestavěn ve stylu gotickém (více info ZDE).

Dostávám se až k zámku Karlova Koruna. Odtud mám spoustu snímečků, proto vám zámek představím blíž v některém z příštích článečků.
Cestou domů projíždím kolem Lorety. Jde o bývalý klášter z roku 1719, který později sloužil jako špitál či chudobinec a dnes je v něm umístěna expozice zemědělského náčiní a historie města.

Opravdu profesionálně provedené expozice se týkají především historie Chlumce a života občanů do druhé světové války. Mnohé tu překvapí malované terče a další exponáty zdejších ostrostřelců, místní rodáci nebo zákoutí věnované třeba řeznickému cechu (snímečky expozice jsem si vypůjčila z netu).


Loretu navštívila i Toulavá kamera a reportáž najdete ZDE pod názvem Malované terče.
Do historie se město zapsalo porážkou selské rebélie v r. 1775, kdy byli vzbouření sedláci nahnáni císařskými vojáky do Velkochlumeckého rybníka. Dodnes ji připomíná Památník selských bouří stojící za městem na malém návší řečeném Skalka a rčení 'Dopadli jako sedláci u Chlumce'.

Mějte se krásně, užívejte v pohodě a klídku první prázdninové dníky. Pokud vyrážíte na dovolenou, báááječně si ji užijte, načerpejte sílu, energii a spoustu zážitků, odpočiňte si a hlavně se v pořádku a ve zdraví vraťe.Usmívající seUsmívající se




Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...