sobota 27. listopadu 2010

Brhlík lesní

Tak to je on. Brhlík lesní.
Horní strana těla je makově šedá, spodní strana je zbarvená rezavě. Samečkové mají hruď zbarvenou intenzivněji, mladí ptáci působí matně. Černý pruh, který jde přes oko až k týlu, bývá u samic poněkud užší, u mláďat spíš hnědý. Má výrazný šídlovitý zobák, který používá k vyhledávání hmyzích škůdců pod kůrou stromu. Létá rychle a obratně v plochých vlnkách. Brhlík je dlouhý 14 cm a váží cca 23 gramů.
Patří do řádu pěvců a má svůj rod - brhlíkovití.
Obývá hlavně listnaté a smíšené lesy se starými stromy a podrostem (v lesích jehličnatých je méně častý), v parcích a zahradách. Hnízdí 1x do roka, dvojí hnízdění je spíše vyjímkou. Na vejcích sedí pouze samice. Hnízdní péče trvá 23-24 dní, při opouštění hnízda jsou mláďata již plně vzletná. Mláďata jsou první dny po vylétnutí ještě krmena rodiči. Velmi dlouho zůstávají ukrytá v bezpečí hnízdní dutiny, z jejíž blízkosti rodiče odhánějí všechny ostatní ptáky výhrůžnými gesty, je-li to nutné i údery zobáku.
Tento druh využívá k hnízdění dutiny v kmenech stromů, které v předchozích letech vytvořili datlovití ptáci nebo ptačí budky (staré hnízdní dutiny nejprve vyčistí). Je-li vletový otvor do hnízdní dutiny široký, zmenšuje ho směsí bláta a slin a nechává jen takový otvor, aby se protáhl dovnitř (tj. asi 35 mm). Časem bláto ztvrdne a vytvoří tak dobrou ochranu před predátory.
Potravu vyhledává ve škvírách v kůře stromů a volné kousky kůry odlupuje. Když šplhá, nedrží nohy vedle sebe, ale za sebou. Může šplhat jak hlavou nahoru, tak dolů. Ke šplhání má dokonale uzpůsobené krátké a silné nohy. Jeho hlavní potravou jsou členovci, v zimě i semena Často navštěvuje krmítka spolu se sýkorami, na rozdíl od nich však zvládne i lískové oříšky. Navíc si dělá na zimu aktivně zásoby, které pak postupně vyhledává.

K nám na krmítko přilétají dva brhlíci. Liší se od sebe spodní stranou těla. Jeden ji má celou skořicovou, druhý má přes bříško tmavý pruh.


A tenhle mazanec znamená, že s tou hromadou oříšků v zobáčku odlétá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...