středa 15. prosince 2010

Pěnkava jíkavec

V minulém článku o ptáčcích jsem psala o pěnkavě obecné. O víkendu přiletěla pěnkava jíkavec. Je to velmi vzácný host na krmítku. V létě ji u nás neuvidíme, protože tu nehnízdí. Přilétá v říjnu ze severských zemí a v dubnu se vrací zpět.
Nejprve posedávala na blízké jabloni a rozhlížela se.


Na tomto snímečku je vidět její krásné vybarvení.

A pak se odvážila přiletět na okenní krmítko. Stáli jsme za oknem, ani jsme nedýchali a pozorovali ji.
Pěnkava jíkavec - celkovým vzhledem připomíná pěnkavu obecnou. Nápadné je především oranžové zbarvení na prsou. Samci mají v zimě šedavé hlavy, někdy se však můžeme setkat i s ptáky s výrazně černou hlavou - to jsou samci ve svatebním šatě. V letu je nápadný bílý kostřec. Zobák má slámově žlutý s černou špičkou, v létě černý.
Žije v lesích všeho druhu. Nevyskytuje se v hustých vysokých lesích.
Hnízdo staví většinou těsně u kmene stromu a je důkladnější než hnízdo pěnkavy obecné. Hnízdí od května do července 1x ročně a na vejcích sedí výhradně samice. První mláďata vyletují v polovině června, brzy se shlukují do hejn a mizí.
V létě se takřka výhradně živí hmyzem. V zimě semeny nebo bukvicemi.
Jíkavci přezimují ve střední Evropě. Společně se snášejí na sklizená pole a když leží sníh, byvají věrnými hosty na krmítkách, kde se chovají opravdu svárlivě. V březnu, ještě na zimovišti, se přebarvují do kontrastního letního šatu. Často se objevují v takových hejnech, že se pod jejich tíhou lámou větve. Hejna jíkavců se každého večera vracejí ke spánku na tytéž stromy a když se stanou obětí hladu a mrazu, bývá ráno zem pod těmito stromy pokrytá těly mrtvých ptáků.
U nás je pěnkava jíkavec chráněným druhem.
Hlas jíkavce: KLIKNI ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...