pondělí 6. prosince 2010

Pěnkava obecná

Sněží a sněží. U nás už od rána. Vlastně s většími či menšími přestávkami už od včerejšího večera. Ptáčci zpěváčci se hojně slétají ke krmítku a já sypu a sypu, fotím a fotím.
Kromě sýkorek, kosů a strakapouda, které všichni znáte, brhlíků a červenky, o nichž jsem se tu už zmínila, přilétají hojně také pěnkavy. Na okenní krmítko nezalétnou, ale šmejdí pod oknem a pod stromy a sklobnou vše, co mlsný brhlík vyhodí z krmítka nebo vypadne sýkorkám, když si papu odnášejí na okolní stromy.

Pěnkava obecná - sameček má bílý pruh na křídlech, hlava a zátylek jsou holubově šedé. Právě bílý pruh na křídlech odlišuje pěnkavu obecnou od ostatních druhů pěnkav. Obě pohlaví mají zelený kostřec. Sameček má červenohnědou, samička šedohnědou hruď. V době hnízdění má sameček modrý zobák, jinak má zobák barvu rohoviny. Samečci pěnkavy obecné patří v našem zeměpisném pásmu k nejpestřeji zbarveným ptákům. Pěnkava je velká asi jako vrabec, tedy 14, 5 - 16 cm.
Je nejhojnějším Evropským ptákem. Žije všude, kde jsou stromy. Stačí jí řada topolů v lukách či maličký velkoměstský hřbitov.
Hnízdo staví jen samičky a je to malé mistrovské dílo. Hluboká miska je zvenčí maskovaná lišejníkem a mechem, uvnitř je jemně vystlaná chlupy a peřím. V době, kdy jsou stromy ještě neolistěné, můžeme pozorovat, jak samička staví hnízdo. Upravuje je zobáčkem, přitlačuje hrudí a ušlapuje nožkami. Je záhadou, jak může takové umělecké dílo vzniknout s tak nepatrnými prostředky. Samička při stavbě hnízda slétne na zem pro materiál a vylétne s ním k hnízdu až 1 300krát. Na vejcích, až na malé vystřídání samečkem, sedí samička sama.
Pěnkava je převážně zrnožravá, tj. živí se hlavně v zimě především semeny, která rozlouskává krátkým a silným zobákem. K jejímu jídelníčku patří všechny možné druhy semen přes různé plevele až po semena jehličnatých stromů, dále zelené pupeny listů a květů, rozličné bobule lesních plodů a jeřabin, ale také zahradní ovoce. Pěnkavy ozobávají jablka, hrušky, rybíz a švestky. Mláďata však rodiče krmí hmyzem.
Omlouvám se za kvalitu snímečků. Musela jsem použít zoom a ještě snímečky oříznout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...