pátek 3. prosince 2010

Červenka obecná

Letos poprvé jsem u nás na krmítku viděla červenku obecnou. Několik dní jsem se ji pokoušela vyfotit tak, aby bylo k poznání, že jde o červenku. Teprve dnes se mi to jakžtakž povedlo.

Nejprve pokus o vyfocení na velkém krmítku v zahradě. Zachytila jsem ji při odletu, ale není k poznání, že jde o červenku.

Pak se mi ji podařilo vyfotit na přístřešku pro vozík. Tady už je vidět typická červená náprsenka.

A tady už zase odlétá.

Asi nejlépe je vidět na jablůňce. Nad ní se dívá dolů pěnkava.
Červenka obecná - menší než vrabec (délka 12,5 - 14 cm), vrch těla je olivově hnědý, spodina světlejší s nápadnou rezavočervenou náprsenkou. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladým ptákům chybí červená náprsenka, na těle mají nevýrazné skvrnění a mají nápadně velké tmavé oči.
Obývá vlhké listnaté a smíšené lesy s hustým podrostem, parky, křovinné zahrady, s oblibou žije v blízkosti vody. Je částečně tažná.
Hnízdí 2x do roka. Hnízdo staví pouze samička a pouze samička také sedí na vejcích. Sameček ji po celou dobu krmí (krmí ji i při toku). Když mláďata opouštějí hnízdo, nemají ještě červenou hruď.
Červenky hledají na zemi hmyz, pavouky, žížaly a plže. Na podzim zobají i bobule a v zimě se často objevují na krmítkách, kde ocení měkkou potravu.
Samečkové zpívají od poloviny ledna do poloviny června především brzy ráno. Zpívají i večer dlouho do soumraku. Jejich písnička zní perlivě a snivě a patří k vůbec nejkrásnějším ptačím písním. Za tichých a teplých podzimních večerů, kdy už neslyšíme žádného jiného ptáka, začínají samečkové zase zpívat a vymezují si tak staré či nové hranice svých okrsků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...