středa 12. října 2011

Kozlovice - areál Fojtství

V minulém článku jsem vám ukázala snímečky z areálu Na mlýně v Kozlovicích. A v Kozlovicích ještě zůstaneme.
Protože kočárová doprava nefungovala, přesunuli jsme se do kozlovického areálu Fojtsví autem. Zde jsme byli naopak velmi mile překvapeni, jak to tu prokouklo, co všechno tu přibylo, kolik práce zde bylo odvedeno od doby, kdy jsme tu byli v roce 2008.
Expozici Obecné školy jsme navštívili již při minulé návštěvě, ale ujít jsme si ji nenechali ani tentokrát. Usadili jsme se do malých dřevěných školních lavic a poslouchali vyprávění paní průvodkyně. Expozice mapuje prostředí z přelomu 19. a 20. století.

Na zdi visí pozoruhodné soubory Amerlingových didaktických obrazů, pod nini je umístěno harmonium.

Nahlédli jsme do bytu pana učitele a do školního kabinetu.

V budově je umístěna Expozice dobových učebnic. Prohlédneme si dobové tisky z oblasi školství od "propouštěcích vysvědčení ze školy obecné" až po soubor literárních děl J. A. Komenského či svazek mluvnice s náčrty M. Alše. Nahlédneme do obecní šatlavy s voskovou figurínou vězně Pepy. V mezipatře je umístěna drobná expozice o historii Kozlovic a expozice připomínající pobyt hudebního skladatele L. Janáčka. V půdním prostoru fojtství je pak instalována Expozice sakrálního uměni. V přízemi je umístěna ještě expozice salašnictví.

Dřiv než do Obecné školy, protože další prohlídka začínala až za hodinu, jsme se zašli posilnit do Valašského pivovaru.


Místní štamgasti. Už byli gumoví! Mrkající Smějící se

Valašská kyselica S vyplazeným jazykem

Gulášek se špekovými knedlíky. S vyplazeným jazykem Se ségrou jsme se o gulášek podělily a stejně jsme ho nedojedly, taková ho byla porce! Překvapený Usmívající se A k obídku jsme nezapomněli ochutnat pivo z místního pivovaru. Světlé - Valašský vojvoda, tmavé - Kozlovický fojt.

Po vynikajícícm stylovém obídku a prohlídce muzea jsme neopomněli zajít do cukrárničky. Před vchodem seděla fešná děvčica. Také gumová. Navíc naimpregnovaná, takže při bližším kontaktu, hlavně ze stran pánů, hrozilo nebezpečí vzniku vyrážky. Smějící se

I tady jsme si pochutnali.S vyplazeným jazykem Míchané ovocné drinky, zmrzlinový pohár s ovocem.Usmívající se

Návštěva Kozlovic nakonec vůůůbec nebyla špatná! Mrkající Smějící se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...